Humus (soğuk ve sıcak)
1 sayfadaki 1 sayfası
Humus (soğuk ve sıcak)
Rakının yanında beyaz peynir ve kavundan sonra en sevdiğim soğuk mezelerden biri devamında sıcak ve pastırmalı olanını da bulabilirsiniz
Malzemeler;
- 2 su bardağı nohut
- 1 çay bardağı tahin
- 1-1.5 çay kaşığı kadar kimyon
- Tuz
- 2-3 diş sarımsak (büyüklüğüne göre)
- ½ limon
- ½-1 su bardağı su (eğer nohutları kendiniz haşlarsanız, haşlama suyundan kullanın, daha lezzetli olur)
- 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Nohutları normal yemeğini yapar gibi 1 gece önceden haşlanmış suda bekletin ve iyice şişmelerini sağlayın. Eğer öyle zamanınız yoksa hazır haşlanmış nohut satılıyor onlardan da alabilirsiniz. ama ondan alırsanız kesinlikle çok iyi yıkayın. Ardından bir kapta kabuklarını elinizle soyun. (soyma taktiği olarak büyükçe bir kaba nohutları koyun, eğer musluk suyu kullanacaksanız direkt musluğun altına tutun ve suyu bayağı tazyikli açın, ki onlar onun etkisiyle zaten üzerlerinden soyulmaya başlayacaktır. Sonra suyu doldurunca suyun içindeki nohutları elinizle ovalayarak kabuklarının suyun üstüne çıkmasını sağlayın ve kolayca hepsini toplayabilirsiniz. Nohutların ezilmesinden korkmayın zaten ezicez )
Her neyse, sarımsakları ve nohutun yarısını mutfak blenderın parçalayıcı kabına koyun ve ilk etapta 2sini birden bir çekin. Sonrasında tahini ekleyin, tekrar çekin, ardından kimyon, tuz ve limon suyunu koyun ve tekrardan çekin, ardından zeytinyağı ve kalan nohutu da katarak aralıklarla 5-10ar saniyelerle çekmeye devam edin. Makinenin zorlandığını duyacak olursanız veya baktığınızda koca bir topak görünce yavaş yavaş suyu ekleyin. Hepsini tek seferde koymayın ki çok sulu bir hal almasın. Çeyrek bardak kadar ekleyip çekip sonra bakın hala çok katıysa bu şekilde azar azar ekleyin. Bittiğinde tadın sarımsağı az gelmişse 1 diş daha ezin ve içine katıp tekrar blenderda çekin. O yüzden sarımsakları da en başta çok fazla veya büyük dişli olandan koymayın, çok sarımsak tadını bozacaktır ama sarımsak çok gelirse az bir nohut, biraz daha tahin ve bir kaç damla limon suyuyla bastırabilirsiniz. Yemeden önce üstünü kapatıp en az 30 dk buzdolabında üst rafta bekletin. Üstüne dilerseniz zeytinyağı, kırmızı toz biber vs. koyarak servis edin..
***Eğer sıcak ve pastırmalı isterseniz bu yaptığınız humusun içine biraz ufak ufak kesilmiş pastırma ekleyin, ardından bir güveç kabında veya cam fırın tepsisine koyup üstüne ortasına biraz daha pastırma ekleyip (bu sefer içine karıştırmadan)(küçük kap olursa daha iyi çok yaydırmayın, 180 C sıcaklığa ısıtılmış fırında 7-8 dk pişirin ve öyle servis edin..***
Afiyet olsun
Malzemeler;
- 2 su bardağı nohut
- 1 çay bardağı tahin
- 1-1.5 çay kaşığı kadar kimyon
- Tuz
- 2-3 diş sarımsak (büyüklüğüne göre)
- ½ limon
- ½-1 su bardağı su (eğer nohutları kendiniz haşlarsanız, haşlama suyundan kullanın, daha lezzetli olur)
- 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
Nohutları normal yemeğini yapar gibi 1 gece önceden haşlanmış suda bekletin ve iyice şişmelerini sağlayın. Eğer öyle zamanınız yoksa hazır haşlanmış nohut satılıyor onlardan da alabilirsiniz. ama ondan alırsanız kesinlikle çok iyi yıkayın. Ardından bir kapta kabuklarını elinizle soyun. (soyma taktiği olarak büyükçe bir kaba nohutları koyun, eğer musluk suyu kullanacaksanız direkt musluğun altına tutun ve suyu bayağı tazyikli açın, ki onlar onun etkisiyle zaten üzerlerinden soyulmaya başlayacaktır. Sonra suyu doldurunca suyun içindeki nohutları elinizle ovalayarak kabuklarının suyun üstüne çıkmasını sağlayın ve kolayca hepsini toplayabilirsiniz. Nohutların ezilmesinden korkmayın zaten ezicez )
Her neyse, sarımsakları ve nohutun yarısını mutfak blenderın parçalayıcı kabına koyun ve ilk etapta 2sini birden bir çekin. Sonrasında tahini ekleyin, tekrar çekin, ardından kimyon, tuz ve limon suyunu koyun ve tekrardan çekin, ardından zeytinyağı ve kalan nohutu da katarak aralıklarla 5-10ar saniyelerle çekmeye devam edin. Makinenin zorlandığını duyacak olursanız veya baktığınızda koca bir topak görünce yavaş yavaş suyu ekleyin. Hepsini tek seferde koymayın ki çok sulu bir hal almasın. Çeyrek bardak kadar ekleyip çekip sonra bakın hala çok katıysa bu şekilde azar azar ekleyin. Bittiğinde tadın sarımsağı az gelmişse 1 diş daha ezin ve içine katıp tekrar blenderda çekin. O yüzden sarımsakları da en başta çok fazla veya büyük dişli olandan koymayın, çok sarımsak tadını bozacaktır ama sarımsak çok gelirse az bir nohut, biraz daha tahin ve bir kaç damla limon suyuyla bastırabilirsiniz. Yemeden önce üstünü kapatıp en az 30 dk buzdolabında üst rafta bekletin. Üstüne dilerseniz zeytinyağı, kırmızı toz biber vs. koyarak servis edin..
***Eğer sıcak ve pastırmalı isterseniz bu yaptığınız humusun içine biraz ufak ufak kesilmiş pastırma ekleyin, ardından bir güveç kabında veya cam fırın tepsisine koyup üstüne ortasına biraz daha pastırma ekleyip (bu sefer içine karıştırmadan)(küçük kap olursa daha iyi çok yaydırmayın, 180 C sıcaklığa ısıtılmış fırında 7-8 dk pişirin ve öyle servis edin..***
Afiyet olsun
Emre Turan- Posts : 102
Join date : 28/07/15
Age : 42
Location : İstanbul
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz